High Chaparral Nöjespark

Om man är född i hjärtat av Småland så har man redan tidigt hört talas om. De flesta barn har gjort utflykter till den fantasieggande nöjesparken år efter år, och det verkar vara något alldeles särskilt som lockar. Tanken på vilda västern, cowboys och en fin balans mellan våld och heder attraherar besökare från hela Sverige, Europa och till och med ännu mer långväga. Det speciella temat på High Chaparral gör nöjesparken unik. Istället för stora berg- och dalbanor eller sockervadd får du här träffa Zorro, Lucky Luke och äta riktig amerikansk burgare till ljudet av klingande sporrar.

High Chaparral bjuder på action

High Chaparral är vilda västern i Småland

Parken är idag ett stort område där du kan hitta folk och karaktärer från det sena amerikanska 1800-talet. Den eviga konflikten mellan cowboys och indianer, nybyggare som just satt bo, guldvaskare och ohederliga rånare samsas alla på High Chaparral. Så har det inte alltid varit, sedan parken öppnades redan 1966 har mycket hänt. Grundaren Bengt Erlandsson, också kallad Big Bengt, var då en framgångsrik affärsman med ett historiskt intresse för de småländska utvandrarnas nya liv i Amerika. Uppvuxen med de många berättelserna hade Bengt till slut också själv besökt USA under 50-talet och hittat inspirationen han behövde. The American Dream växte nu fram i Småland.

När Big Bengt grundade parken bestod den bara av ett fort, en saloon, en svalkande pool och några av de anställda som satte upp en scenshow i västern-anda. Redan tidigt blev platsen en succé och han öppnade upp för allmänheten 1966. Under 70-talet nådde High Chaparral runt 200 000 årliga besökare, även om man nästan bara hade öppet under sommarhalvåret. Under de följande åren växte parken konstant, parkens cowboys behövde någonstans att bo, indianer flyttade in, hjulångaren behövde en hamn och tåget till New Mexiko började rulla. Samtidigt med detta valde både Zorro, Bröderna Dalton och nybyggarparet Sven-Erik och Ester att bli bosatta i parken.

Hela parken är en show

Vid ett besök på High Chaparral betalar du en entréavgift och får sedan ta del av livet i vilda västern. Du kan besöka de många showerna med olika teman från kulturerna som samsas i parken. Där finns såklart gårdar med djur som du kan mata, hästar att rida på, badplatser för de varma dagarna, och härliga restauranger med mat från USA och Mexiko. Men det är inte allt detta som lockar besökarna år efter år. Nej, den speciella upplevelsen kommer av att du som besökare blir en del av en annan verklighet, att du själv står i centrum när vilda västern släpper loss.

Bland annat kan du hjälpa Sven-Erik och Ester att lura till sig några extra kronor från den rike affärsmannen på banken. Ta tåget till New Mexiko och lär dig svärdfäktningens ädla konst av Zorro, eller lär dig vaska guld nere vid floden. Se upp, du kan också bli huvudvittne till ett tågrån och en viktig medhjälp till sheriffen, för att sätta rånarna bakom galler. På High Chaparral händer det ständigt saker både på och utanför scenen så håll i cowboyhatten.

Besök Småland under sommartid

Besök High Chaparral i hjärtat av Småland under sommarhalvåret. Förutom parkens alla möjligheter är Småland en riktigt naturskön plats att besöka oavsett säsong. Här hittar du pittoreska gårdar, lantliga marknader och lummig grönska precis som i en saga av Astrid Lindgren, väl värt besöket. Passa på att spendera en dag eller två på High Chaparral följt av utflykter till närliggande Store Mosse, Värnamos marknadsdagar eller Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. I Småland blandas enkel tradition och historia med modern konst och musik från städer som Växjö och Jönköping till turistplatser som Gränna och Glasriket. Med vilda västern som extra krydda kommer du hitta något för alla medlemmar i familjen under din semester!

Läs mer om priser och öppettider på High Chaparrals officiella hemsida.