Småland

Vad är det som gör Småland så speciellt? Är det den fina naturen, historien eller myterna om tomtar och troll? Det är kanske inte så många som höjer på ögonbrynen när Småland kommer på tal. Det är inte heller det alltid nämns i särskilt positiva ordalag, men här finns det så mycket mer att finna om man bara är villig att skrapa lite på ytan. Visste du att det är Sveriges sjörikaste landskap? Bland de kända sjöarna hittar du bland annat Bolmen, Vidöstern och Vätterns södra del. Landskapet sträcker sig från Gränna i norr, Ljungby i söder och Kalmar i öster.

Stenmurarna i Småland vittnar om hårt arbete

Småland är fullt med sevärdheter

Småland är ett förhållandevis stort landskap i södra Sverige. Det ligger insprängt precis norr om Skåne och Blekinge, och öster om Halland. Här hittar du massvis av sevärdheter, både stora som små. Det sägs att en smålänning är snål och sävlig, eller kanske lite blyg, men en resa till Smålands hjärta kommer garanterat vända upp och ner på fördomarna. I denna text kommer du lära dig allt som är roligt, spännande och intressant om detta storslagna landskap. Du kommer också få reda på vilka sevärdheter som man måste besöka.

Mitt i hjärtat av Småland, belägen vid Lagans mynning i Vidöstern ligger tätorten Värnamo. I Värnamo kommun hittar du allt du förknippar som typiskt Småländskt. Här hittar du massvis med små jordbruk, stenrösen och gamla små röda stugor. Du hittar även marknader, djupa skogar och Gnosjöandan. Värnamo är bland annat känt för sin hembygdspark, Apladalen. Apladalen i Värnamo är inte bara början på en visa från 1896. Det är också en lummig och mysig park där du kan träffa getter och grisar, eller varför inte bara ta en mysig promenad.

Värnamo i hjärtat av Småland

Värnamo stad låg mitt i Värnamo socken i Småland och efter kommunreformen 1862 tillhörde det Värnamo kommun. År 1971 blev Värnamo centralort i Värnamo kommun och med det växte befolkning i snabb takt. Tillverkningsindustrin I Värnamo är stor, man uppskattar att ca 35% av arbetstillfällena kommer från denna industri. Stora industrier i Värnamo är Värnamo gummi och Bufab. En känd möbeltillverkare från Värnamo är Bruno Mathsson. Han var under sin tid Sveriges internationellt mest kända formgivare och möbeldesigner. Ett annat känt möbelföretag från Värnamo är Källemo, som även det är mycket välkänt både i och utanför Sverige.

13 km väster om Värnamo hittar du Herrestad vandrarhem och pensionat. Här kan du koppla av och njuta i en avslappnade miljö intill Herrestadsjön. Här erbjuds du boende i en natursjön och lantlig miljö, kryddat med ett personligt värdskap. Upplev Småland från sin bästa sida och ta del av årstidsväxlingarna i Herrestads Säteri. Du kan självklart ta med hela familjen. Eller varför inte bjuda in företaget på en konferens och övernatta i våra fina rum? Här finns ett brett utbud av möjligheter till njutning.

Missa inte att besöka High Chaparral

Många beskriver Småland som en oas i södra Sverige, och gör du själv ett besök kommer du förmodligen hålla med. Här hittar du en rik och varierande natur med distinkta årstidsskillnader som skapar en enastående miljö för dig som är intresserad av skog- och djurliv. Missa inte ett besök till High Chaparral, där du kan uppleva en heldag i amerikansk western miljö. Strosa i de små butikerna eller gå på en liveshow med Lucky Luke i huvudrollen. Här erbjuds något för alla, gammal som ung, och med Värnamo som centrum skapar den en perfekt plats att utgå ifrån om man vill upptäcka Småland.